مقالات فرش

دیزاین دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی؛ ایده‎‌هایی نوستالژیک برای دکور سنتی گوشه خانه

روش دیزاین دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی در مجله فرش کوروش

هر کسی کو دور ماند از اصل خویش، باز جوید روزگار وصل خویش. این شعر مولوی، به‌خوبی ارزش و اهمیت سبک سنتی ایرانی برای ایرانیان را نشان می‌دهد. اگر شما هم به دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی علاقه دارید باید المان‌های اصلی در دکوراسیون داخلی ایران را بشناسید. از جمله مهم‌ترین موارد می‌توان به اهمیت استفاده از فرش، رنگ‌های مختلف و صنایع دستی اشاره کرد. ا در این مقاله تلاش می‌کنیم تا شما را با این سبک و خصوصیات آن آشنا کنیم.

فرش؛ یکی از مهم‌ترین عناصر در دکوراسیون خانه قدیمی ایرانی

فرش و قالی‌های ایرانی، به دلیل ظرافت طراحی و کیفیت بی‌نظیرشان، به‌عنوان آثار هنری ارزشمند شناخته شده‌اند. تنوع طرح‌ها، رنگ‌بندی‌ها و داستان‌هایی که در بافت هر فرش نهفته است، فرش‌های ایرانی را در جهان متمایز می‌کند. استفاده از فرش‌هایی با سبک سنتی، فرش لاکی یا فرش‌هایی با طرح خشتی، تاثیر به‌سزایی در ایجاد حال‌وحوال سنتی دارد. در طرح فرش‌های اصیل ایرانی، عموما طرح اصلی در وسط قالی قرار می‌گیرد. این طرح‌ها شامل گل‌وبوته یا نقوش اسلیمی هستند که در هنر و فرهنگ ایران، به‌چشم می‌خورد. قرینه بودن فرش نیز از دیگر ویژگی‌های فرش ایرانی است.

فرش؛ یکی از مهم‌ترین عناصر در دکوراسیون خانه قدیمی ایرانی

سقف بلند و کار شده؛ اصل مهم در دکوراسیون سنتی ایرانی

خانه‌های ایرانی با سقف‌های بلند و کارشده شناخته می‌شوند. حتی در برخی از موارد، طرح گل و بوته اصلی فرش روی سقف نیز طراحی می‌شد. البته همیشه طرح‌ فرش‌ها روی سقف طراحی نمی‌شد زیرا برخی از فرش‌ها مانند برخی مدل‌های فرش بلوچی گل یا طرح اصلی ندارند. علاوه‌بر این، سقف بلند فضا را بزرگ‌تر و دلباز‌تر نشان می‌دهد و درعین حال در مطبوع نگه داشتن هوا نیز تاثیر مثبتی دارد. سقف بلند، احساس بهتری به اعضای خانواده می‌دهدو سقف‌های گنبدی شکل نیز در تجربه حس نوستالژیک بسیار موثر هستند.

چگونه دکور سنتی گوشه خانه را جذاب کنیم؟ با استفاده از کاشی و سرامیک

استفاده از کاشی‌کاری و سرامیک در دکوراسیون سنتی ایرانی نه فقط برای زیباسازی بلکه به‌عنوان نمادی از فرهنگ، هنر و تاریخ غنی ایرانی استفاده می‌شود. این هنر، که ریشه‌ چندین هزار ساله دارد، با نقوش اسلیمی، گل و بوته، مناظر طبیعی و تصاویر داستانی، دانش و خلاقیت هنرمندان ایرانی را حکایت می‌کند. کاشی‌ها علاوه‌بر دیوار و سقف‌، در کف‌ اتاق‌ها، حیاط‌ و حتی استخرها به کار می‌روند تا زیبایی و جلوه‌ای بی‌نظیر به فضای ساختمان ببخشند. ترکیب کاشی و سرامیک با فرش کهنه نما با طراحی سنتی، دکور سنتی گوشه خانه را بسیار جذاب و نوستالژیک می‌کند. البته استفاده از قالیچه‌های سنتی، گلیم یا تخت‌های چوبی در کنار این نوع طراحی نیز باعث ایجاد جذابیت در فضا خواهد شد.

استفاده از کاشی و سرامیک؛ راهی برای جذاب شدن دکور سنتی گوشه خانه

نقاشی دیواری و گچبری؛ عضوی جدایی ناپذیر از معماری سنتی ایران

نقاشی‌های دیواری، اغلب با الهام از داستان‌های حماسی، شعرهای کلاسیک، مناظر طبیعی و صحنه‌های روزمره، حکایت از غنای فرهنگی و ادبی ایران دارند. این آثار هنری، با الهام و طراحی مناظر طبیعی یا بناهای تاریخی، زندگی را به دیوار خانه‌ها و عمارت‌ها می‌آورند. البته این نقوش نه فقط روی دیوارها بلکه روی فر‌ش‌ها نیز طراحی شده‌اند حتی در برخی مدل‌های فرش ترکمنی جدید این نقش‌ها به چشم می‌خورد.

گچ‌بری‌ نیز به‌عنوان یکی دیگر از شاخه‌های هنری مهم در معماری ایرانی، با ظرافت و پیچیدگی خود، نمایانگر مهارت و خلاقیت هنرمندان ایرانی هستند. این گچ‌بری‌ها که شامل نقش‌های اسلیمی، گل و بوته و طرح‌های هندسی می‌شوند، نه فقط عنصری تزئینی بلکه نمادی ایده‌آل‌ از زیبایی‌شناختی و معنویت در فرهنگ ایرانی به شمار می‌روند.


نقاشی دیواری و گچبری؛ عضوی جدایی ناپذیر از معماری سنتی ایران

طراحی دکوراسیون بدون مبل و استفاده از کرسی؛ سفری به گذشته ایران و معماری سنتی کشور

چیدمان خانه بدون استفاده از مبل و بهره‌گیری از کرسی به‌عنوان بخشی از دکوراسیون داخلی خانه‌های ایرانی، نمادی از سنت، فرهنگ و نوعی زندگی ساده و در عین حال عمیقاً راحت است. این رویکرد که ریشه در تاریخ و فرهنگ ایران دارد، علاوه‌بر ایجاد فضا بیشتر در خانه، محیطی گرم و صمیمی را به‌وجود می‌آورد که در آن اعضای خانواده دور هم جمع شده و لحظاتی دلنشین را سپری می‌کنند. البته کرسی مخصوص فصل‌های سرد سال و به‌ویژه زمستان است و هنگام چیدمان خانه ایرانی بدون مبل در فصل تابستان می‌توان جای کرسی را با فرش‌هایی با طرح سنتی یا صنایع دستی پر کرد.

استفاده از رنگ‌های مختلف؛ پایه و اساس دکوراسیون سنتی ایران

در فرهنگ ایرانی، رنگ‌ها علاوه‌بر جنبه زیبایی‌شناختی، دارای معانی و ارزش‌های عمیق فرهنگی و روانشناختی هستند که بر حس و حال انسان تأثیر می‌گذارد؛ از همین رو در در دکوراسیون داخلی خانه‌های ایرانی، استفاده از رنگ‌های مختلف نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. رنگ‌های زرد، نارنجی، قرمز، سبز و آبی فیروزه‌ای، در مقایسه با سایر رنگ‌ها، بیشتر استفاده می‌شوند.

استفاده از رنگ‌های گرم مانند قرمز، نارنجی و زرد فضایی دعوت‌کننده و گرم ایجاد می‌کند که برای اتاق‌های نشیمن و غذاخوری ایده‌آل است. طراحی دکوراسیون با فرش قرمز نیز نمونه‌ای از استفاده از این رنگ‌ها است. از طرف دیگر، رنگ‌های سرد مانند آبی، سبز و بنفش نیز احساس آرامش و راحتی را در اتاق‌های خواب و فضاهایی برای استراحت تقویت می‌کنند. این رنگ‌ها به کاهش استرس و ایجاد حسی از آرامش کمک می‌کنند.


استفاده از رنگ‌های مختلف؛ پایه و اساس دکوراسیون سنتی ایران

استفاده از گل و گیاه؛ تجدید رفاقت دیرین و کهن با طبیعت

یکی از المان‌های خانه‌های قدیمی ایرانی، گلخانه در کنار پذیرایی بود. این گلخانه پر از گلدان‌های سفالی رنگارنگ با گل‌های پهن برگ و نازک بود. در خانه‌های کوچک امروز نمی‌توان گلخانه‌های قدیمی را داشت ولی می‌توان در گوشه‌ای از پذیرایی گلدان‌های رنگارنگ قدیمی را قرار داد و آرامش و صفای خانه‌های قدیمی را دوباره تجربه کرد. برای این فضای خاص از خانه، می‌توان از یک فرش کناره با نقش و نگار سنتی استفاده کرد تا جذابیت فضا را دوچندان کند.

استفاده از صنایع دستی؛ حفظ میراث گذشتگان و افزودن جذابیت به خانه

صنایع دستی که با دقت و صبر فراوان ساخته شده‌اند، به مرور زمان ارزشمندتر می‌شوند و حال‌وهوای سنتی را به خانه می‌آورند. از جمله این هنرها می‌توان به فرش، کاشی‌کاری، منبت‌کاری، سفالگری، قلم‌زنی، نقاشی‌های سنتی و دیگر صنایع دستی مخصوص هر شهر و استان اشاره کرد. برای مثال فرش هریس تبریز یا میناکاری اصفهان، نمونه‌ای از هنر مخصوص هر شهر و استان است. با استفاده از صنایع دستی در دکوراسیون داخلی خانه، هویتی جدید به خانه ببخشید.


استفاده از صنایع دستی در دکوراسیون خانه سنتی؛ حفظ میراث گذشتگان

دیزاین دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی؛ راهی برای حفظ میراث گذشتگان

دکوراسیون منزل به سبک سنتی ایرانی، نمادی از عمق فرهنگی، هنری و تاریخی ایران است. استفاده از صنایع دستی، کاشی‌کاری‌ها، فرش‌، نقاشی‌های دیواری و گچ‌بری، علاوه‌بر زیبایی بصری خیره‌کننده‌ای که دارد، محیطی گرم، صمیمی و نوستالژیک را به‌وجود می‌آورد که اعضای خانواده را به ریشه‌های فرهنگی خود نزدیک‌تر می‌کند. 

به‌یاد داشته باشید در دیزاین دکوراسیون خانه به سبک سنتی ایرانی، حتما از نقش‌های سنتی و طرح‌های اسلیمی نیز استفاده کنید. در پایان نیز بی‌صبرانه منتظر تجربیات ارزشمند شما و ترفندهایی که برای طراحی منزل به سبک سنتی به‌کاربردی‌اید، هستیم؛ لطفا از طریق بخش نظرات همین صفحه، این تجربیات را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *